Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Kαρναβάλι στην Αγία Άννα

Το καρναβάλι μας είναι ιδιόμορφο,έχει βακχική προέλευση και ανάγεται στις μυστηριακές εξάρσεις της αρχαίας Ελλάδας.Τελείται την Καθαρή Δευτέρα και είναι βωμολοχικό.
Στις διονυσιακές γιορτές κυριαρχούσε ο οίνος , ο έξαλλος μυστηριακός χορός και τα σατυρικά τραγούδια.Αυτές οι πανελλήνιες γιορτές τελούνταν για τον ερχομό της άνοιξης,την αναγέννηση της φύσης,την ελπίδα για μια νέα ζωή.
Αυτό το σατυρικό τραγούδι των εορτών του Διονύσου μεταλλαγμένο ακούγεται στο τοπικό καρναβάλι.Διαμορφώθηκε από τους παλιότερους κατοίκους σε αγοραίο άσμα,τραγούδι του γλεντιού,αποκριάτικο τραγούδι.
Το γνήσιο βωμολοχικό τραγούδι της Αγίας Άννας είναι ελευθερόστομο,στερείται δε κάθε λεπτότητας.Εκτός της ελευθεροστομίας και της χιουμοριστικής του διάθεσης,είναι προσγειωμένο στην ελληνική πραγματικότητα,ρεαλιστικό και σκοπό έχει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα.Γενικώς καταπιάνεται με τους προύχοντες και τον κλήρο,ιδίως με αυτόν. Το χαροκόπι της γιορτής έφτανε στο απόγειό του το απόγευμα,όπου όλοι συμμετείχαν στο χορό και το γλέντι.
Σήμερα τα τραγούδια έχουν παραφθαρεί,αλλά συνεχίζουν να στηλιτεύουν την επικαιρότητα.
Σε όλη τη διάρκεια της αποκριάς κάθε βράδυ νέοι,αγόρια και κορίτσια ντυμένα μασκαράδες,αλλά και παρέες από μεγαλύτερους περιφέρονται στο χωριό και τραγουδούν τα αποκριάτικα.Η μικρή μου κόρη συμμετείχε με άλλα παιδιά σ΄αυτή τη βραδινή διασκέδαση.
Με τον ίδιο τρόπο γιορτάζεται και σήμερα και καταλήγει σε ξεφάντωμα.
Αν θέλετε να ακούσετε τα τραγούδια,μπορείτε να τα βρείτε στο you tube,επίσης και η Δόμνα Σαμίου τα έχει περιλάβει στο σχετικό δίσκο.
Δεν μπορώ να γράψω κάτι,γιατί το blog μου θα χαρακτηριστεί για άσεμνο περιοχόμενο.

Η φωτογραφία είναι παλιά,από ένα ημερολόγιο,που κυκλοφόρησε η φιλοδασική ένωση.