Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ρόδι,καρπός της ζωής και της καλοτυχίας

Με τη ροδιά και τον καρπό της κάνω ποδαρικό στο 2011,για να είναι καλότυχο!

Το ρόδι αποτελεί σύμβολο αφθονίας,ευημερίας,γονιμότητας,πλούτου,έρωτα για πολλούς λαούς από την αρχαιότητα ως σήμερα.Το δέντρο παρουσιάζεται σαν το αρχαιότερο καλλιεργημένο οπωροφόρο από το 3000πΧ και εξυμνείται σε αιγυπτιακούς παπύρους,αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη,το βρίσκουμε στην ελληνική μυθολογία,τη ρωμαϊκή ιστορία και στο Κοράνι.
Η βοτανική ονομασία του ροδιού είναι punica granatum και σημαίνει μήλο με πολλούς καρπούς-σπόρια.

Κατάγεται από την Περσία,αλλά έχει καλλιεργηθεί χιλιάδες χρόνια και στη Μεσόγειο.
Στη σύχρονη εποχή εξακολουθεί να έχει ισχυρή συμβολική έννοια για το λαό μας.Ακόμη και σήμερα σπάμε ένα ρόδι στους γάμους και την πρωτοχρονιά για γονιμότητα,αφθονία και όλα όσα συμβολίζει.

Από την αρχαιότητα επίσης το ρόδι κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις,στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις αρρώστιες.Στην εποχή μας πλέον είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες,λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C,A και E,σίδηρο,κάλιο,πολυφαινόλες(αντιοξειδωτικές,φυτοχημικές ουσίες),τανίνες,ανθοκιανίνες,ελλαγικό οξύ σε τέτοια συγκέντρωση,ώστε η αντιοξειδωτική τους δράση να είναι τρεις φορές ισχυρότερη απ΄όσο στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.

Το εκχύλισμα των σπόρων ροδιού,ο χυμός και το λάδι του καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες,είναι ενυδατικά και αναπλαστικά για το δέρμα,ώστε χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα στην παρασκευή καλλυντικών.
Στην Κωνσταντινούπολη,στην Αιγυπτιακή αγορά(μπαχαρικών), βρήκα λαδάκι ροδιού και τσάι από άνθη ροδιάς.Το τσαγάκι δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα,γι΄αυτό το ανακατεύω με πράσινο τσάι για ρόφημα .
Στη φωτογραφία το εκχύλισμα είναι μόνο από άνθη ροδιάς.
Δυο ρόδια ζωγραφισμένα σε ύφασμα από μπομπονιέρα με αραιωμένα ακρυλικά έγιναν αμπαλάζ σε λαδάκι αντιοξειδωτικό με χυμό ροδιού, δώρο σε μια φίλη.
Μπορείτε να φτιάξετε τέτοιο λαδάκι:
χρησιμοποιείτε ίση ποσότητα ενός καλλυντικού λαδιού(αμυγδαλέλαιο,ζοζόμπα) ή ακόμη και αγνό ελαιόλαδο με ίση ποσότητα χυμό ροδιού.
Το βάζετε σε σκούρο μπουκαλάκι και ανακινείτε καλά πριν τη χρήση-διατηρείται στο ψυγείο.
Όσες φίλες έχουν,μπορούν να προσθέσουν αιθέρια έλαια(2-3 σταγόνες για κάθε κουταλάκι του γλυκού 5ml).
---------------------------------------------------------
Οι φωτογραφίες είναι από τις ροδιές μου.