Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σαπουνομαγειρέματα

Σήμερα θα σας μαγειρέψω...σαπουνάκια,τις άλλες νοστιμιές τις αφήνω στις φίλες,που κάθε μέρα μας προτείνουν τα όμορφα φαγητά τους. Μυρωδάτα σαπουνάκια με άρωμα εσπεριδοειδών θα σας φτιάξω με την κρύα μέθοδο 1 κιλό ελαιόλαδο 121 γραμμάρια ΝΑΟΗ (καυστική σόδα 316 γραμμάρια απεσταγμένο νερό 30 γραμμάρια αιθέρια εσπεριδοειδών (λεμόνι,μανταρίνι,περγαμόντο,πορτοκάλι,γκρέιπ φρουτ)
Διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό-ΠΡΟΣΟΧΗ,να φοράτε γάντια και μακρυά το πρόσωπο,αν θέλετε φορέστε μάσκα.Την έβαλα στο νεροχύτη,γεμισα με κρύο νερό και έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μπεν μαρί.Στο λάδι είχα βάλει φλούδες μανταρινιού και το άφησα 15 μέρες,κουνώντας το καθημερινά.
Είχα επίσης έτοιμα ξύσμα νεραντζιού και ένα σφηνάκι λικέρ μανταρίνι-αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα,λεπτοκομμένα βότανα.
Τα αιθέρια έτοιμα περιμένουν.
Ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στο λάδι (ποτέ το αντίθετο) σιγά σιγά ανακατεύοντας με το στικ.Συνεχίζουμε να φοράμε γάντια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και όταν βλέπουμε να πήζει και να κάνει σημάδια στην επιφάνεια(όπως στη φωτογραφία)-tracing λέγεται-ρίχνουμε το ξύσμα,το λικεράκι και ανακατεύουμε πάλι.Σειρά έχουν τα αιθέρια.Ανακατεύουμε πάλι.

Βάζουμε τα σαπουνάκια σε καλουπάκια και τα αφήνουμε δύο ημέρες.Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπολάκια,κεσεδάκια,αρκεί να τα αλείψουμε με ελάχιστο λαδάκι,για να ξεφορμαριστούν εύκολα.
Έτοιμα,σε διάφορα σχεδιάκια μικρά και μεγάλα.

Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα ξεχνάμε για 2 μήνες περίπου,τόσο χρειάζεται για να ωριμάσουν και να πέσει το pH τους.


Οι φωτογραφίες στη διάρκεια της διαδικασίας δεν είναι και τόσο καλές,γιατί δεν είχα...βοηθό,με το ένα χέρι ανακάτευα και το άλλο φωτογράφιζα.


Καλό σας Σ/Κ!!!


Την επόμενη φορά θα σας δείξω ευκολότερο τρόπο παρασκευής με σαπούνι αγνό,χωριάτικο,που λιώνουμε και εμπλουτίζουμε με καλλυντικά λάδια,αιθέρια,βότανα.